Bir süredir javascript ile uğraşıyorum. Öyle bir kodlama dili ki ne CSS ne de HTML’ye benziyor. Ama bu iki dili müthiş bir biçimde tamamlıyor.

Javascript’in benim şu ana kadar ilgilendiğim kısmı sadece CSS kodları üzerinde değişiklikler yapmaya dayanıyor. Yani siteye giren bir kullanıcı bir tıklamayla sayfanın rengini değiştirebilir, sayfada görünmeyen bir nesneyi ortaya çıkarabilir veya menünün üzerine fare imlecini getirdiğinde menünün görünmeyen seçenekleri alta doğru açılabilir. Bu tür şeylerle uğraştım işte. Ancak javascript kaynakları bence hala yetersiz. Türkçe olsun İngilizce olsun hangi siteye girersem gireyim aynı bilgilere rastlıyorum. Kısacık kodları örnek olarak yazıyorlar, hangi kodun ne işe yaradığını söylüyorlar ve çekip gidiyorlar. Bu kısacık kodları birkaç dakika inceliyorsunuz, tamam öğrendim ben bu işi diyorsunuz. Birkaç ufak alıştırma yapıyorsunuz. Daha sonra kendinizi geliştirmek için başkalarının yazdığı hazır scriptlere bakıyorsunuz ki olay burada kopuyor. En azından benim açımdan olan şeyi söyleyeyim, birkaç birşey yaptım birkaç şeye daha ihtiyacım oldu araştırma yaptım, istediğim kodu buldum ve ekledim. Ama böyle ekleyip kullanmak benim işim değildir mantığını çözmem gerekir dedim içimden. Olmadı. Ne kadar o devasa kodları incelesem de birşey anlamıyorum çoğundan. Belki de javascript ile birçok şeyi yapabiliyor olmamızdan kaynaklanan bir durum böyle karmaşık olması.

Birçok javascript kaynağını gezdim, anlamamama rağmen ingilizce kaynakları da gezdim. Çoğu dediğim gibi birbirinden kopyalanarak veya esinlenerek yazılmış ve çok basit düzeyde anlatılmış. Bu kodlama işlerini sanırım kitaplarını almadan halledemeyeceğim. Ama herkes ben değil diyorum, bu yazının asıl amacına dönüyorum. Javascript çalışırken kullandığım birkaç kaynağı aktarmak istemiştim sadece :)

  • W3Schools: İngilizce bir kaynak ama tam bir JS giriş kaynağı

  • javascriptindir.com: Burada işinize yarayacak uygulamaları indirebilir, görüntüleyebilir, mantığını öğrenmek için inceleyebilirsiniz. Hazır kodlar mevcut.

  • dynamicdrive.com: Burası da Javascript örneklerini indirmek ve denemek için hazırlanmış ingilizce bir kaynak.

  • dhtmlgoodies: Burası da Javascript örneklerini indirmek ve denemek için hazırlanmış ingilizce bir kaynak.

Bendeki kaynaklar bu kadar. Tabi en büyük kaynağımızı unutmuyoruz: Google

Javascript çalışırken öğrendiğim herşeyi buraya yazsam mı diye çok düşündüm. Ama profesyonel olmadan böyle yazılar yazmamam gerektiğini, sonra gelecek her türlü yorumu cevaplamam gerektiğini düşündüm bir an ve vazgeçtim. Korktum. Ama bir gün JS konusunda uzmanlaşırsam bu konuda birkaç makale bırakacağım buralara.