Bellek ve Disk İstatistiklerini Gösteren Shell Script Geliştirelim
Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda, shell script yazma konusunda geliştirdiğimiz becerileri, bir takım linux komutlarını ve özelliklerini kullanarak basit bir program yazacağız. Bu program, format edilmiş bir şekilde bellekteki ve sabit disklerimizdeki boş alanı gösterecek. Bu yazıyı bazı komutların üzerinde durmak istediğim için adım adım yazacağım. Öncelikle kemerlerimizi bağlıyoruz.
Shell Scripts: if / elif / else
Merhaba arkadaşlar. Linux Shell Script Geliştirmek diye başladığım yazı dizisinin bir diğer yazısında daha birlikteyiz. Yavaş yavaş daha akıllı programlar yazar hale gelmeye başlıyoruz. Bir önceki yazımda, while ve until döngülerini görmüştük. Bu yazıda da programlamanın olmazsa olmazlarından, if (eğer) komutunu inceleyeceğiz.
Shell Scripts: While ve Until Döngüleri
Merhaba arkadaşlar. Linux Shell Script Geliştirmek diye başladığım yazı dizisinin bir diğer yazısında daha birlikteyiz. Şimdiye kadar konuyla ilgili yazdığım yazılardan iyi bir döngü yazmaya yetecek donanımı edindik. Edindik diyorum, çünkü ben de yazarak öğreniyor, öğrenerek yazıyorum. Şimdi de while ve until döngülerinin ne olduklarına ve nasıl kullanıldıklarına bakalım.
Shell Scripts: Aritmetik İşlemler
Merhaba arkadaşlar. Linux Shell Script Geliştirmek diye başladığım yazı dizisinin bir diğer yazısında daha birlikteyiz. Aritmetik programlamanın olmazsa olmazlarındandır. Sonuçta iki sayıyı toplayamıyorsak, neden kod yazalım değil mi? Shell script geliştirirken de bir takım matematiksel işlemlere ihtiyaç duyacağız. Bu yazıda, bazı matematiksel işlemleri nasıl yapacağımızı göreceğiz.
Shell Scripts: Program Argümanlarını Okumak
Merhaba arkadaşlar. Linux Shell Script Geliştirmek diye başladığım yazı dizisinin bir diğer yazısında daha birlikteyiz. Bu yazıda, program argümanlarını okumayı göreceğiz.
Linux Shell Script Geliştirmek: Değişkenler
Merhaba arkadaşlar. Bir önceki yazımda, shell script geliştirmek konusuna kabaca giriş yapmıştık. Bu yazıda da, değişken tanımlama konusuna değineceğim.
Linux Shell Script Geliştirmek
Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda basitçe linux işletim sisteminde shell script geliştirmeyi anlatmaya çalışacağım. Bu içeriği tek bir yazı olarak yazmayı düşünüyordum fakat o kadar uzadı ki, sonunda parçalara bölmeye karar verdim. Bu ilk yazımda, ilk shell scriptimizi yazarak başlayacağız. Daha sonraki konulara yine bu yazıdan linkler vereceğim.
Java'da Timer ve TimerTask Sınıflarının Kullanımı
Merhaba arkadaşlar.
Bu yazımda Java’daki Timer
ve TimerTask
sınıflarının kullanımından bahsedeceğim.
Bu sınıfların ne gibi dertlerimize derman olduğunu kısaca anlatmaya çalışacağım
ve nacizene birkaç örnek uygulama göstereceğim.
Öncelikle kemerlerimizi bağlayalım.
Swing Uygulamalarında Thread Kullanımı
Java’da Swing uygulamalarında, kullanıcı arayüzündeki elementlerde değişiklik yapmak ve bu arayüzden gelen eventleri dinlemek için tek thread kullanılır. Bu thread’e “event dispatch thread” ismini vermişler. Bu thread’in içinde uzun sürecek bir işlem yapmayı şiddetle önermiyoruz çünkü bu thread’in kilitlenmesi kullanıcı arayüzünün kilitlenmesi anlamına geliyor.
Kendi Thread Pool'umuzu Yaratalım
Thread nedir, nasıl kullanılır konusuna uzun zaman önce değinmiştim. Peki multithread bir uygulamada sürekli yeni Thread yaratmak ne kadar iyi bir yöntemdir? Sık sık Thread yaratmak bazen performansı arttırmak yerine düşürebilir çünkü yeni bir Thread yaratmak işletim sistemi için masraflı bir iştir. Hem yeni bir Thread’in yaratılması, bu Thread için gerekli kaynakların ayrılması, hem de yüzlerce Thread’i yönetmek ve bunlar arasında geçişler yapmak JVM için masraflı işlerdir. Bu yazıda Thread kullanımını nasıl kontrol altında tutarız buna bakıyor olacağız.
Dining Philosophers Problem Çözümü - Java Örnekli
Merhaba sevgili arkadaşlar. Yaklaşık 2 ay önce Dining Philosophers Problemine değinmiş, örnek bir Java uygulamasıyla kolayca sistemi deadlock’a sokabilmiştik. Sorunu yaratmış, fakat çözmeden bırakmıştık. 2 aydır yoğun tempoda çalıştığım için tekrar blog yazmaya fırsat bulamadım. Şimdi basit bir yöntemle ve örnek kodlarla bu sorunun nasıl çözüleceğine odaklanacağız.
Dining Philosophers Problemi Java Uygulaması
Hayatımda hiç deadlock ile karşılaşmamış birisi olarak Java’da deadlock yakalamaya heves ettim. Bunu en güzel ve eğlenceli şekilde nasıl yaparım diye düşünürken Dining Philosophers Problem geldi aklıma. Basit bir Java kodu ile problemi yaratmayı başardım.