Linux Shell Script Geliştirmek: Değişkenler
Jun 24, 2015
22:38
Linux Shell Script Geliştirmek: Değişkenler

Merhaba arkadaşlar. Bir önceki yazımda, shell script geliştirmek konusuna kabaca giriş yapmıştık. Bu yazıda da, değişken tanımlama konusuna değineceğim.

Linux Shell Script Geliştirmek
Jun 23, 2015
21:13
Linux Shell Script Geliştirmek

Merhaba arkadaşlar. Bu yazıda basitçe linux işletim sisteminde shell script geliştirmeyi anlatmaya çalışacağım. Bu içeriği tek bir yazı olarak yazmayı düşünüyordum fakat o kadar uzadı ki, sonunda parçalara bölmeye karar verdim. Bu ilk yazımda, ilk shell scriptimizi yazarak başlayacağız. Daha sonraki konulara yine bu yazıdan linkler vereceğim.

Java'da Timer ve TimerTask Sınıflarının Kullanımı
Sep 19, 2014
21:16
Java'da Timer ve TimerTask Sınıflarının Kullanımı

Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda Java’daki Timer ve TimerTask sınıflarının kullanımından bahsedeceğim. Bu sınıfların ne gibi dertlerimize derman olduğunu kısaca anlatmaya çalışacağım ve nacizene birkaç örnek uygulama göstereceğim. Öncelikle kemerlerimizi bağlayalım.

Swing Uygulamalarında Thread Kullanımı
Sep 18, 2014
10:46
Swing Uygulamalarında Thread Kullanımı

Java’da Swing uygulamalarında, kullanıcı arayüzündeki elementlerde değişiklik yapmak ve bu arayüzden gelen eventleri dinlemek için tek thread kullanılır. Bu thread’e “event dispatch thread” ismini vermişler. Bu thread’in içinde uzun sürecek bir işlem yapmayı şiddetle önermiyoruz çünkü bu thread’in kilitlenmesi kullanıcı arayüzünün kilitlenmesi anlamına geliyor.

Kendi Thread Pool'umuzu Yaratalım
Jun 6, 2014
13:44
Kendi Thread Pool'umuzu Yaratalım

Thread nedir, nasıl kullanılır konusuna uzun zaman önce değinmiştim. Peki multithread bir uygulamada sürekli yeni Thread yaratmak ne kadar iyi bir yöntemdir? Sık sık Thread yaratmak bazen performansı arttırmak yerine düşürebilir çünkü yeni bir Thread yaratmak işletim sistemi için masraflı bir iştir. Hem yeni bir Thread’in yaratılması, bu Thread için gerekli kaynakların ayrılması, hem de yüzlerce Thread’i yönetmek ve bunlar arasında geçişler yapmak JVM için masraflı işlerdir. Bu yazıda Thread kullanımını nasıl kontrol altında tutarız buna bakıyor olacağız.

Dining Philosophers Problem Çözümü - Java Örnekli
Apr 7, 2014
13:55
Dining Philosophers Problem Çözümü - Java Örnekli

Merhaba sevgili arkadaşlar. Yaklaşık 2 ay önce Dining Philosophers Problemine değinmiş, örnek bir Java uygulamasıyla kolayca sistemi deadlock’a sokabilmiştik. Sorunu yaratmış, fakat çözmeden bırakmıştık. 2 aydır yoğun tempoda çalıştığım için tekrar blog yazmaya fırsat bulamadım. Şimdi basit bir yöntemle ve örnek kodlarla bu sorunun nasıl çözüleceğine odaklanacağız.

Dining Philosophers Problemi Java Uygulaması
Jan 30, 2014
13:03
Dining Philosophers Problemi Java Uygulaması

Hayatımda hiç deadlock ile karşılaşmamış birisi olarak Java’da deadlock yakalamaya heves ettim. Bunu en güzel ve eğlenceli şekilde nasıl yaparım diye düşünürken Dining Philosophers Problem geldi aklıma. Basit bir Java kodu ile problemi yaratmayı başardım.

Java String Concatenation, StringBuilder ve StringBuffer
Jan 19, 2014
00:55
Java String Concatenation, StringBuilder ve StringBuffer

Gece gece canım sıkıldı, yine yerimde duramadım, bir benchmark yapıp yazılım camiasında sık sık dile getirilen bir noktaya bir de ben parmak basayım dedim. Biliyorsunuz ki Java ile birşeyler geliştirirken sık sık String‘leri uç uca eklememiz gerekiyor. En basit okul ödevinden en komplike web projelerine kadar bu işlemi hiç düşünmeden concatenation yöntemi ile yapanlarımız var. Hiç düşünür müydünüz bunun bir performans sorunu olarak değerlendirilebileceğini ve alternatif yaklaşımlarının bulunduğunu?

Tab Archiver: Tablerinizi Kaydedin
Jan 4, 2014
10:54
Tab Archiver: Tablerinizi Kaydedin

Google Chrome eklentisi geliştirmeye tam gaz devam ediyorum. Bu eklenti yardımıyla web tarayıcınızda açık olan tüm sekmeleri bir tıkla kaydedip kapatabilirsiniz. Daha sonra istediğiniz zaman bu sekmeleri geri getirebilirsiniz.

Checkbox Yerine Select Kullanalım
Dec 21, 2013
16:27
Checkbox Yerine Select Kullanalım

Uzun zaman olmuş blog yazmayalı. Madem frond-end developer olduk, hadi biraz daha Javascript yazalım. Geçen gün Netmera için bir sayfa geliştirirken karşılaştığım bir zorluktan bahsetmek istiyorum öncelikle. Diyelim kullanıcıya ekranda belirli seçeneklerden istediği kadarını seçebilmesi için bir arayüz hazırlamamız gerekiyor. Bunun için genellikle kullanılan ön yüz elemanı genellikle checkbox olur. Fakat seçenekler biraz fazla olursa ne olur? Ekranda 50-60 tane checkbox’ı alt alta göstermek ister miyiz? Bu gibi durumlarda bizim kullandığımız genel yöntem kullanıcıya bir tane select (dropdown yada combobox) göstermek ve bir tane butonla da daha fazla select elementini ekrana getirebilmesini sağlamak. Bu yöntem çok güzel bir şekilde ihtiyacımızı karşılıyor fakat bir sıkıntısı var, Javascript ve jQuery ile bunu yönetmesi biraz zor.

Linux: MySQL Veritabanını Import ve Export Etmek
Aug 21, 2013
15:14
Linux: MySQL Veritabanını Import ve Export Etmek

Bazen tüm bir MySQL veritabanını tek bir dosya halinde yedek almamız gerekebilir. Yada tam tersi, bir dosyadan bir database’i geri yüklememiz gerekebilir. Bunun için linux konsolunda doğrudan çalışan mysqldump ve mysql komutlarını kullanabiliriz. Bu yazıda kaynak olarak gösterdiğim stackexchange linkini yer imlerime eklemiş her ihtiyacım olduğunda oradan bakarak yapıyordum bu işi fakat buraya da not alayım dedim.

jQuery'de Olaylar (Event Handling)
Aug 2, 2013
00:31
jQuery'de Olaylar (Event Handling)

jQuery Giriş ve Gelişme yazısıyla başladığım jQuery yazı dizisine olaylar ile devam ediyorum. Bilgisayar programlarını ve web sitelerini interaktif hale getiren şeyler aslında olay(event) dediğimiz şeylerdir. Örneğin kullanıcı bir linke tıkladığında, faresinin imlecini bir butonun üzerine getirdiğinde veya klavyeden bir tuşa bastığında biz bunları anlık olarak yakalamak ve tepki vermek isteriz. Aslında kullanıcının web sitesinde yaptığı hemen hemen herşeyin bir olay karşılığı vardır ve jQuery sayesinde biz bu olayları çok kolay yakalayıp buna karşı bir davranış geliştirebilir, bir tavır takınabiliriz.