jQuery Giriş ve Gelişme
Günümüzde Javascript’in web programlama alanında ne denli önemli bir dil olduğunu artık açıklamaya gerek yok. Client tarafında neredeyse her işi artık Javascript ile yapıyor hale geldik. Aslında, Javascript yaygınlaşmadan önce client tarafında hiçbir şey yapmıyorduk. Sayfalar düz HTML sayfalarıydı, bir linke veya bir butona tıkladığımızda sayfanın yeniden yüklenmesini bekliyorduk. Örneğin Facebook’daki like butonuna tıkladığınızda tüm sayfanın yeniden yüklendiğini düşünün. Tüm o yazılar, resimler, görüntü… Ne amelelik değil mi?
Bir Ses Yap
Final döneminden midir, ruhsal çalkantılarımdan mıdır nedir bilmem, ses çıkartan, müzik yapıyormuşum havası veren sitelere, Google Chrome eklentilerine sardım. Yer imlerim de şişmesin linklerle falan buraya not alayım, hem de paylaşmış olurum küçük kitlemle.
Winamp Jump To File Penceresi Açılmıyorsa
Bilmiyorum hala winamp kullanan var mı lakin ben kullanıyorum. Basit bir sorun gibi görünebilir başta fakat winamp kullanımını en çok hızlandıran kısayollardan birisidir ‘Jump To File’ özelliği. ‘J’ tuşuna basılarak açılır kendisi. Arama kutusu çıkar, 7500 şarkılık playlistinizde aradığınız şarkının adını veya başka bir şeyini girersiniz bulur seçenekler sunar size, siz de enter’a basar dinlemeye başlarsınız. Winamp’ın son versiyonlarında bu pencereyi ‘J’ tuşuna basarak açmak biraz zorlaşmaya başladı. Sanırım dandirik bir bug var programda. Aslında pencere açılıyor fakat göremiyoruz.
Metro Style Uygulamalarda Hata Yakalamak
Microsoft yakın zamanlarda Metro Style Apps isminde yeni bir konsept duyurmuş. Windows 8 yüklü tüm platformlarda çalışan bir uygulama türüymüş kendisi. Ben de stajda kendimi bir anda Metro Style Apps geliştirirken buldum. En güzel yanı dil olarak C#, C++, VB, ve Javascript/HTML5 kullanılabiliyor olması.
Nesne Merkezli(Object Oriented) Javascript
Bu yaz yaptığım stajda edindiğim deneyimlerini sıralamam istense şüphesiz ilk sıraya Akın hocamdan aldığım 2 haftalık Java dersini koyardım. Hatta öyle bir eğitim oldu ki bu, bütün sıralamayı etkiledi bence. ‘Java biliyorum ki ben, hehe’ diyerek gittiğim eğitimde her gün ağzımı açık bırakacak, daha önceden bilmediğim şeyler öğrendim. Gerek Java syntax’ında olsun, gerekse işin mantığı ve felsefesinde olsun, birçok şey keşfettim Akın hocam sayesinde.
Java'da InputStream Class'ının Skip Hatası
InputStream
class’ının skip
methodu bir datayı okurken
okumak istemediğimiz kadar veriyi atlamamızı sağlaması gereken bir fonksiyon.
Parametre olarak kaç byte skip edileceğini alıyor
ve return olarak da kaç byte skip ettiğini dönüyor.
Yani dosyanın sonuna gelinmediği sürece parametresi
ile return değerinin eşit olması gerekiyor, mantıken.
Ama bazı durumlarda nedense atladığı data parametre olarak verdiğimizden çok daha ufak,
neredeyse onda biri olabiliyor.
Windows: Klasör Sağ Tuş Menüsüne Buraya CMD Eklemek
Windows üzerinde çalışan programcı arkadaşlar bazı işlemler için kendilerine kolaylık sağlamak isteyebilirler. Mesela bir klasöre komut isteminde ulaşmak için cd komutu ile o klasörün adresini yazmak yerine, klasöre sağ tıklayıp “Buraya CMD” gibi bir komutu seçebilmeli insan. Bilgisayar mühendisliği öğrencisinin çok değerli proje zamanlarının cmd komutlarıyla uğraştırılarak harcanmaması lazım. O halde sağ tuş menümüze böyle bir kısayol ekleyelim ve kurtulalım.
Java'da Kendi LayoutManager'ımızı Yaratalım
Selam coderlar! Bu yazıda, Java’da sık sık kullanılan fakat pek adı geçmeyen LayoutManager interface’ine değineceğim. LayoutManager’lar, swing’de bir Container’ın içerisindeki Component’ların diziliminin belirli bir kurala göre ayarlanmasını sağlar. LayoutManager interface’inden türetilmiş hali hazırda birçok class olduğu için, insanlar bu küçük interface’in adını pek anmazlar.
Java'da Kendi Border'ımızı Yaratalım
Merhaba değerli arkadaşlar. Bu yazımda Java’da swing ile programlarımıza arayüz kazandırırken başvurmak isteyebileceğimiz Border interface’ini biraz didikleyeceğim. Javadoc’da da görebileceğiniz gibi, JComponent class’ında setBorder(Border border) imzalı bir method var. Swing’deki birçok öge (JPanel, JLabel, JTextField, JTextArea, J…) de JComponent’dan türetildiğine göre, genel olarak tüm Swing ögelerine bir Border(kenarlık) ekleyebiliyoruz.
Passworder v2.0
Önceki yazımda belirttiğim gibi “Passworder, belirli bir algoritma ile verilen herhangi bir dosyayı belirtilen parola ile şifreleyen ve kendisi tarafından şifrelenmiş herhangi bir dosyayı tekrar eski haline geri getirebilen basit bir Java uygulaması.” Lakin önceki yazımda yazdığım notta da belirttiğim gibi “Profesyonel amaçlar için kullanılması tehlikelidir. Programın şifreleme algoritması o kadar da güçlü değil çünkü. Birileri saatlerini harcayarak mantığını çözebilir, şifreleri kırabilir.”
Passworder v1.0
Passworder, belirli bir algoritma ile verilen herhangi bir dosyayı belirtilen parola ile şifreleyen ve kendisi tarafından şifrelenmiş herhangi bir dosyayı tekrar eski haline geri getirebilen basit bir Java uygulaması. 10-11 saatte yazdım sanırım, dünyaya duyurayım dedim. Belki birilerinin işine yarar.
Bitwise Operatörler
Geçenlerde öğrendiğim ve bu döneme kadar daha önce hiç karşıma çıkmamış olan bit operatörlerini (Bitwise Operators) ve işlemlerini (Bitwise Operations), bir iki örnek üzerinde anlatmaya çalışacağım.