Java'da Kendi LayoutManager'ımızı Yaratalım
Selam coderlar! Bu yazıda, Java’da sık sık kullanılan fakat pek adı geçmeyen LayoutManager interface’ine değineceğim. LayoutManager’lar, swing’de bir Container’ın içerisindeki Component’ların diziliminin belirli bir kurala göre ayarlanmasını sağlar. LayoutManager interface’inden türetilmiş hali hazırda birçok class olduğu için, insanlar bu küçük interface’in adını pek anmazlar.
Java'da Kendi Border'ımızı Yaratalım
Merhaba değerli arkadaşlar. Bu yazımda Java’da swing ile programlarımıza arayüz kazandırırken başvurmak isteyebileceğimiz Border interface’ini biraz didikleyeceğim. Javadoc’da da görebileceğiniz gibi, JComponent class’ında setBorder(Border border) imzalı bir method var. Swing’deki birçok öge (JPanel, JLabel, JTextField, JTextArea, J…) de JComponent’dan türetildiğine göre, genel olarak tüm Swing ögelerine bir Border(kenarlık) ekleyebiliyoruz.
Passworder v2.0
Önceki yazımda belirttiğim gibi “Passworder, belirli bir algoritma ile verilen herhangi bir dosyayı belirtilen parola ile şifreleyen ve kendisi tarafından şifrelenmiş herhangi bir dosyayı tekrar eski haline geri getirebilen basit bir Java uygulaması.” Lakin önceki yazımda yazdığım notta da belirttiğim gibi “Profesyonel amaçlar için kullanılması tehlikelidir. Programın şifreleme algoritması o kadar da güçlü değil çünkü. Birileri saatlerini harcayarak mantığını çözebilir, şifreleri kırabilir.”
Passworder v1.0
Passworder, belirli bir algoritma ile verilen herhangi bir dosyayı belirtilen parola ile şifreleyen ve kendisi tarafından şifrelenmiş herhangi bir dosyayı tekrar eski haline geri getirebilen basit bir Java uygulaması. 10-11 saatte yazdım sanırım, dünyaya duyurayım dedim. Belki birilerinin işine yarar.
Bitwise Operatörler
Geçenlerde öğrendiğim ve bu döneme kadar daha önce hiç karşıma çıkmamış olan bit operatörlerini (Bitwise Operators) ve işlemlerini (Bitwise Operations), bir iki örnek üzerinde anlatmaya çalışacağım.
Thread Mantığı, Java Örnekleri
Thread programlamada iş parçacığı anlamına gelen bir kavram. Bir programın içerisinde aynı anda yapılması gereken birden fazla iş olduğu zaman Thread kullanmak artık Allah’ın emri olur. Mesela bir örnek verelim: Bir sohbet programı düşünün, msn, gtalk, skype, ya da her ne haltsa. Bu programda iki temel işlem vardır aynı anda yürüyen. Aslında onlarca farklı işlem vardır da iki tanesi çok önemlidir:
Okey Taş Sayma Yardımcısı
Javada yaptığım ufak bir programı sunmak isterim. Programı yapalı bayağı bir zaman oldu ama bloga yazmayı unutmuşum. Mynette okey oynarken puan arttırma işine çok takmıştım bir zamanlar ve oyunda atılan taşları aklımda tutabilmek için böyle bir program yazmayı düşünmüştüm.
PHP Post, Get ve Request Dizilerinde Çoklu Eleman Kontrolü
PHP yazarken en çok vaktimizi alan şeylerden birisi formlardan gelen verileri doğrulamaktır.
POST, GET veya REQUEST, veri hangi method ile geliyor olursa olsun,
bizim kullanıcı bu alanı doldurmuş mu,
veya veriyi gönderen sayfada böyle bir alan var mı diye kontrol etmemiz gerekir.
Bunun için de gelmesi ihtimali olan her değişken için tek tek isset()
methodunu kullanırız.
Sıralama Algoritmaları
Selam gençler ve bilgisayar başındayken genç hissedebilenler. Bilgisayar ile ilgili uzun zamandır bir şeyler yazıp çizmemiştim. Ara sıra babam evde tatil yaparken başında durmak durumunda olduğum manavdan yazıyorum bu yazıyı.
Sedran Renamer Beta!
Ciddi anlamda oturup uğraştığım ilk java programım Sedran Renamer’ın beta versiyonunu hazırladım. İlgilenenler bu linkten indirebilirler. Bu ne ki diyenler var gibi. Anlatalım o zaman.
Java'da Swing ile Basit Bir Pencere Yapalım
O kadar java gördük belki birilerine bi faydamız dokunur. Haydi java’da swing kütüphanesinin ögelerini kullanarak basit bi pencere yapalım.
PHP'de Checkbox'lar ile İşlem Yapmak - 2
Şu yarım bıraktığımız işe devam edelim. İlk yazıda, PHP’de Checkbox’lar ile basit bir ekrana yazma uygulaması yapmıştık. Şimdi ise, bir MySQL tablosundaki kayıtları Checkbox’lar kullanarak toplu halde silme işlemini göstermeye çalışacağım.